Utrecht: Altijd een plek voor je fiets: slimme oplossingen voor het parkeren van fietsen in de stad

Home / Persbericht / Utrecht: Altijd een plek voor je fiets: slimme oplossingen voor het parkeren van fietsen in de stad

Utrecht, 28 november 2016 – In Utrecht vond afgelopen vrijdag, 25 november, de tweede Smart City Challenge for Girls plaats. 50 basisschoolmeisjes tussen 9 en 11 jaar, verdeeld in kleine teams, bedachten creatieve oplossingen voor alle geparkeerde fietsen in de stad. Het winnende team presenteerde een slimme en duurzame combinatie van een app en een chip, die je zelfs kunt gebruiken als je geen mobiele telefoon hebt. De oplossing helpt je niet alleen om je fiets goed te parkeren, maar ook om die terug te vinden als hij wordt gestolen. Ook het probleem van zwerffietsen wordt op een duurzame manier aangepakt: laat je je fiets te lang staan, dan wordt hij gerecycled. Het gebruik van de app wordt gestimuleerd door aantrekkelijke promotieacties.

Brigitte Hulscher, Programmamanager Economische Zaken van Gemeente Utrecht en voorzitter van de jury, maakte samen met jurylid Pascal Peer, Finance Director van Eurofiber, het winnende team bekend. Ze overhandigden de trotse meisjes elk een oorkonde en een prijs. Hulscher: “We zijn zwaar onder de indruk. Als Utrecht een smart city wil worden, dan hebben we mensen nodig die creatieve technieken kunnen verbinden aan de stad. Smart is niet alleen techniek, maar ook mensen die het moeten gebruiken en daar hebben jullie goed over nagedacht. Jullie hebben zelfs rekening gehouden met groene energie en de reputatie van de stad Utrecht.”

Ook voor de andere teams had Hulscher niets dan lovende woorden. “Onze complimenten voor alle oplossingen. Als we er alle goede elementen uithalen en samenbrengen, dan komt het helemaal goed met de geparkeerde fietsen in Utrecht.” De andere oplossingen varieerden van een slimme fietsenstalling bediend door robots tot een fietsenflat met een met sensoren uitgeruste lift die je fiets automatisch naar de juiste plek brengt. Apps speelden een belangrijke rol in alle ideeën, in combinatie met andere innovatieve technologieën. Zelfs de onlangs door Eurofiber en CityBeacons geïntroduceerde slimme stadsbakens werden in een van de oplossingen ingezet.

Aan de Smart City Challenge for Girls in Utrecht namen meisjes deel van basisscholen Op Dreef, De Klim, De Wissel, Gertrudisschool en Montessorischool Buiten Wittevrouwen. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van oudere meisjes: studentes van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht.

De jury van de Smart City Challenge for Girls Utrecht bestond naast Brigitte Hulscher van de gemeente Utrecht en Pascal Peer van Eurofiber uit Danielle Arets, Partner Design, Innovation Group en Associate Lector Strategic Creativity van Design Academy Eindhoven, Isadora Huber, Beleidsadviseur van PO-Raad, Rukiye Sarizeybek, Directeur ICT van College ROC Midden Nederland en Inge Schwartz, Domeinmanager HCA van Economic Board Utrecht.

De volgende Smart City Challenges for Girls vinden plaats op 2 december in Amsterdam, op 9 december in Delft en in januari in Zwolle.

Related Posts