Stop met initiatieven voor vrouwen in de technologie

Home / Algemeen / Stop met initiatieven voor vrouwen in de technologie

Door: Jeanine van der Vlist, Algemeen Directeur van glasvezelbedrijf Eurofiber

‘Jong geleerd, is oud gedaan’, zo zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker ook voor technologie. Het is natuurlijk niet vreemd dat de meeste IT-functies worden ingevuld door mannen. De huidige beroepsbevolking bestaat nog altijd voor het merendeel uit mensen die geboren zijn in de ‘papieren generatie’. Deze mannen en vrouwen zijn in de jaren zestig, zeventig en tachtig geboren en opgevoed met fysieke producten. Meisjes kleedden poppen aan en jongens bouwden trucks. Het prille begin van de vrouwelijke interesses voor alfavakken. En voor jongens was het vanzelfsprekender dat zij beter waren in bètavakken. Het was ook een tijd waarin technologie toebedeeld was aan ‘nerds’ die vooral goed in hun vak moesten zijn. Communicatieve vaardigheden, empathie, deel uitmaken van een team met multidisciplinaire competenties waren allemaal niet aan de orde.

_0008_lancering-website-ditdoeik-2128Hoe anders is de rol van technologie vandaag de dag? De peuter weet nu al feilloos zijn of haar weg te vinden in de digitale wereld op de tablet. Technologie is niet meer van nerds maar van ons allemaal. Hoe komt het dan toch dat we ondanks alle goedbedoelde initiatieven er maar niet in slagen meer vrouwen aan de slag te krijgen in het IT-vak? Uiteraard is er geen eensluidend antwoord. Maar de geschiedenis leert dat invloed op jonge leeftijd van groot belang is. Laten we daar nu massaal mee beginnen. Dan is het een kwestie van tijd voordat straks net zoveel vrouwen als mannen deel uitmaken van de IT-beroepsbevolking.

Het momentum is er meer dan ooit. De technologie is inmiddels zo toegankelijk dat het niet of nauwelijks meer uitmaakt of je een alfa of bèta mens bent. Bovendien is technologie steeds vaker niet meer van de IT-afdeling. “Technici worden marketeers”, zei iemand me onlangs. Ze moeten zich in kunnen leven in de behoefte van de gebruiker, intensief samenwerken in teamverband, de taal kunnen spreken van iemand die niets met technologie heeft en creatief zijn. Allemaal eigenschappen die vele malen belangrijker worden dan het traditionele karakter van een techneut.

De vraag is natuurlijk of meisjes zich daar voldoende van bewust zijn. Deels wel, omdat ze als ‘digital natives’ geboren zijn. Dus het begin is er. Maar laten we daar dan op een natuurlijke manier op doorpakken. Dus stop met alle goedbedoelde initiatieven om vrouwen van de generatie X geforceerd te interesseren voor een baan in de technologie. Steek al je energie in jonge meiden die met een open vizier midden in de digitale samenleving staan. Help meiden op basisscholen door ze actief aan het werk te zetten voor de ontwikkeling van veelbelovende slimme toepassingen. Natuurlijk helpt het dan niet dat je een stop zet op de inschrijvingen van Technische Universiteiten. Dus dat moet ook snel van de baan.

Echter, het allerbelangrijkste is de aandacht op jonge leeftijd. Hoe mooi zou het zijn als meisjes nu beseffen dat ze in hun toekomstige beroep met de ontwikkeling van slimme digitale producten succesvol zijn in onze digitale samenleving? Dus jong laten leren, experimenteren, ervaren en delen. Ik ben ervan overtuigd, dat ze het dan ook echt gaan doen!

Related Posts
Winnaars van de Smartcity Challenge for girls in Groningen