Smart City Challenge for Girls Groningen: pakketvervoer via drones of vliegend tapijt

Home / Persbericht / Smart City Challenge for Girls Groningen: pakketvervoer via drones of vliegend tapijt

Binnenstad veiliger maken voor basisschoolkinderen

Utrecht, 22 november 2016 – In Groningen vond afgelopen vrijdag, 18 november, de eerste Smart City Challenge for Girls plaats. 50 basisschoolmeisjes tussen 9 en 11 jaar stortten zich in kleine teams en met groot enthousiasme op het bedenken van een slimme oplossing om de drukke binnenstad van Groningen veiliger te maken voor kinderen van de basisschool. Het winnende team wist de jury te overtuigen met een goed doordachte en op korte termijn uitvoerbare oplossing voor pakketvervoer met drones. Daarbij lossen vrachtwagens hun lading op een terrein buiten de stad, waarna drones de pakketjes bij de winkels afleveren. Daar moet dan een speciale landingsplek komen. In de toekomst zagen de meisjes misschien wel een rol weggelegd voor hightech vliegende tapijten “omdat daar zo veel pakketjes op kunnen”.

De winnaressen ontvingen elk een oorkonde en een prijs uit handen van Joost van Keulen, wethouder Economie & Innovatie, P&O, Toerisme en Coördinatie Binnenstad van de gemeente Groningen. Hij was onder de indruk van alle aangedragen oplossingen. “Ik heb ontzettend goede ideeën gehoord en ben heel trots op jullie allemaal. Zojuist heb ik de directeur verkeer gesproken en gezegd dat we de afdeling verkeer wel kunnen opheffen. Jullie mogen iedere week wel langskomen en ons helpen om goede oplossingen te bedenken”, grapte hij.

Linda Stol, teamleider Economische Zaken van de gemeente Groningen, en voorzitter van de jury, benadrukte hoe moeilijk het was een keuze te maken uit alle ideeën. Zo waren er SlimSlim, een app die je de snelste en veiligste weg naar school wijst via een handig toestel aan je fietsstuur; Mach-vracht – een magneetbaan onder de grond voor vrachtvervoer; X-baan – een systeem waarbij pakketjes via buizen worden getransporteerd, en zebrapaden uitgerust met zonnepanelen en sensoren.

Aan de Smart City Challenge for Girls in Groningen namen meisjes deel van basisscholen Het Palet en De Borg. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van oudere meisjes: leerlingen van middelbare scholen CSG Augustinus, Rsg de Borgen en Zernike en studentes van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool. Nadat ze in het kort kennis hadden gemaakt met de mogelijkheden van digitale technologie, gingen ze in teams al ‘scrummend’ aan de slag om creatieve oplossingen voor de challenge van Groningen te vinden. Aan het einde van de dag mochten ze hun oplossing zelf pitchen voor de jury. Naast voorzitter Linda Stol bestond de jury uit Jeanine van der Vlist, algemeen directeur van Eurofiber, Henriet Eilander, programmamanager opleiding Communicatie en Multimediadesign van Hanzehogeschool, Antje Meindersma van Alledaags en Marja Doedens, operations manager van Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe.

De Smart City Challenge for Girls is een initiatief van Eurofiber en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Het evenement vindt plaats in vijf Nederlandse steden: op 18 november in Groningen, op 25 november in Utrecht, op 2 december in Amsterdam

op 9 december in Delft in januari in Zwolle. Doel is meisjes op een leuke en laagdrempelige manier enthousiast te maken voor technologie. Nederland loopt achter wat betreft vrouwen in techniek. Daarmee gaat talent verloren dat onze steeds digitalere maatschappij juist hard nodig heeft. Eurofiber en VHTO willen dit veranderen door meisjes al vanaf de basisschool in aanraking te brengen met techniek.

De ondersteuning van de Smart City Challenges for Girls sluit naadloos aan bij Eurofibers streven naar een Smart Society. Daarin biedt een open digitale infrastructuur de basis voor innovatieve technologische oplossingen die de kwaliteit van leven op alle vlakken verbeteren.

Related Posts