Slimme speeltuinen die ook tieners in beweging krijgen

Home / City Challenges / Amsterdam / Slimme speeltuinen die ook tieners in beweging krijgen

Utrecht, 6 december 2016 – In Amsterdam vond afgelopen vrijdag, 2 december, de derde Smart City Challenge for Girls plaats. 50 basisschoolmeisjes tussen 9 en 11 jaar, verdeeld in kleine teams, gingen de uitdaging aan die de gemeente Amsterdam aan hen voorlegde. Ze moesten creatieve oplossingen met technologie bedenken om speelplekken voor nu en voor de toekomst leuker te maken, zodat kinderen blijven buitenspelen en dus bewegen. Het vraagstuk bestond uit twee delen: hoe kan de gemeente onofficiële speelplekken van kinderen in kaart brengen met technologie en hoe ziet de smart speelplek van de toekomst eruit.

Het winnende team bedacht een app waarmee je speelplekken kunt opzoeken, toevoegen en beoordelen. Met de app kun je ook spelletjes spelen ‒ zo verdien je virtuele muntjes om spelletjes in een game tower in de speeltuin te spelen. Per spel wordt er een verschillende achtergrond op de grond geprojecteerd, voor goed gebruik van de beschikbare ruimte. In de zandbakken liggen smart toys met sensoren zodat ze niet gestolen kunnen worden. De oplossing is ook duurzaam: een lopende band en zonnepanelen zorgen voor het opwekken van energie in de speeltuin.

Anouk Noordervliet, Director Customer Experience & Product Owner CRM bij Eurofiber en juryvoorzitter, maakte het winnende team bekend. “Jullie hebben alles opgelost met één app. Met de app verplaatsen jullie online games naar de echte wereld en brengen jullie de locaties van speeltuinen in kaart, met beoordelingen. Jullie hebben heel goed naar de opdracht geluisterd en er een passende oplossing voor bedacht,” zo lichtte ze de keuze van de jury toe. De winnende meisjes kregen elk een prijs en een oorkonde uitgereikt, ze waren supertrots.

Het was de jury niet gemakkelijk gemaakt, zei Noordervliet. “Speeltuinen zijn vaak voor kleine kinderen en jullie willen ook graag speelplekken voor tieners: daar hebben jullie hele creatieve ideeën voor bedacht. Van apps en sensoren tot zelfs een oppasrobot: we hebben hele leuke ideeën gezien, waarbij ook nog rekening werd gehouden met veiligheid en duurzaamheid.”

Aan de Smart City Challenge for Girls in Amsterdam namen meisjes deel van basisscholen De Odyssee, Steigereiland, De Zuiderzee en De Biënkorf. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van oudere meisjes: studentes van de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.

De jury van de Smart City Challenge for Girls Amsterdam bestond naast Anouk Noordervliet van Eurofiber uit Femke Haccou, Urban Innovation Officer van de gemeente Amsterdam, en Maaike Osieck, Communicatiemanager van Amsterdam Smart City.

De volgende Smart City Challenges for Girls vinden plaats op 9 december in Delft en in januari in Zwolle.

Related Posts