Prullenbak van de toekomst is slim

Home / City Challenges / Delft / Prullenbak van de toekomst is slim

Utrecht, 12 december 2016 – Afgelopen vrijdag, 9 december, vond in Delft de vierde Smart City Challenge for Girls plaats. Meer dan 50 basisschoolmeisjes, verdeeld in kleine teams, gingen op zoek naar oplossingen voor de challenge die de gemeente Delft aan hen voorlegde: hun school duurzaam en energieneutraal maken met digitale technologie. De challenge past in het streven van de gemeente om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Burgemeester Marja van Bijsterveldt sprak de meisjes voorafgaand aan de challenge per video toe om ze veel plezier te wensen bij hun opdracht.

Het winnende idee van de Smart City Callenge for Girls in Delft werd de prullenbak van de toekomst. Deze slimme prullenbak is verdeeld in bakken voor plastic, papier, glas en groente/fruit en helpt afval op een eenvoudige manier te scheiden: je afval wordt gescand en de juiste bak licht op. De bakken zijn duidelijk herkenbaar aan logo’s: een blauw flesje, een prop papier, een glas en een half opgegeten appel. Op een app kun je een spelletje spelen dat je op een leuke manier leert om afval te scheiden.

Voorafgaand aan prijsuitreiking sprak wethouder Ferrie Förster alle meisjes toe over het belang van techniek voor de toekomst: “Bedrijven zijn altijd op zoek naar mensen die machines, huizen of bruggen kunnen bouwen. Daarom steunen we deze Smart City Challenge for Girls als gemeente. Ik ben onder de indruk van het enthousiasme waarmee jullie de challenge zijn aangegaan en de manier waarop jullie je oplossingen presenteerden!”

Cara Mascini, Director Marketing, Product & Solutions bij Eurofiber en juryvoorzitter, maakte een einde aan de spanning met de bekendmaking van de winnaar. “Met de slimme prullenbak hebben jullie een hele complete oplossing met scan en app bedacht. Bovendien hebben jullie niet alleen aan techniek gedacht, maar ook aan het veranderen van gedrag: de prullenbak laat zien hoe je afval moet scheiden en de app leert je dat spelenderwijs te doen.” Mascini reikte samen met Förster een prijs en een oorkonde uit aan elk van de meisjes van het winnende team, die ze vol trots in ontvangst namen.

Mascini benadrukte hoe moeilijk het was om een winnaar te kiezen. “Er waren veel goede ideeën. Jullie hebben ook goed samengewerkt in de groepjes en de taken verdeeld. Het is nog best moeilijk om het vraagstuk van de duurzame school op te lossen met digitale technologie. Jullie hebben jullie oplossingen ook allemaal op eigen, creatieve wijze gepresenteerd met presentatieprogramma Prezi, mock-ups of zelfs door een prototype te bouwen.”

Aan de Smart City Challenge for Girls in Delft namen meisjes deel van basisscholen Jenaplanschool De Oostpoort, Freinetschool Delft, De schatkaart en de Gabriëlschool. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van oudere meisjes: studentes van TU Delft. Het event vond plaats bij 3M, dat als gastheer optrad namens de gemeente Delft.

De jury van de Smart City Challenge for Girls Delft bestond naast Cara Mascini van Eurofiber uit Debby Polat, Wetenschappelijk Medewerker van 3M, Ena Voûte, Decaan Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, Renée Prins, Stafmedewerker bij de Haagse Hogeschool en Regiocoördinator Jet-Net, en Monique Martens, Adviseur van de gemeente Delft.

De vijfde en laatste de Smart City Challenge for Girls vindt plaats in januari in Zwolle.

Related Posts