Op een vliegend tapijt naar school

Home / Algemeen / Op een vliegend tapijt naar school

Hoe het zit met meisjes en technologie? Had iemand me dat een paar weken geleden gevraagd, dan was ik het antwoord schuldig gebleven. Bij mij thuis is het met drie zoons tussen de twaalf en zestien vooral een mannenhuishouden. Ik vond het dus best lastig om in te schatten hoe het idee van de Smart City Challenge for Girls zou landen bij de jongedames. Nu ik de eerste challenge in Groningen meemaakte, hoef ik daar geen seconde meer over na te denken. Wat een enthousiasme en inzet!

Het was fantastisch zoals de meiden met de challenge aan de slag gingen. En dan heb ik het niet alleen over de basisschoolmeisjes, maar ook over de oudere meisjes uit het middelbaar en hoger onderwijs die hen bij de uitdaging begeleidden. Ga er maar eens aanstaan: een slimme technologische oplossing bedenken om de binnenstad van Groningen veiliger te maken. Als adviseur van Eurofiber wandelde ik langs de tafeltjes van de teams. Ik legde mijn oor te luister en stelde vragen. Wat bedoel je daarmee? Hoe werkt het precies? Denk je dat dit in de toekomst kan? Dat leverde hele mooie gesprekken op.

Zo hadden de meisjes van het winnende team eigenlijk eerst vliegend tapijten in plaats van drones in gedachten om pakketjes in de binnenstad te bezorgen. Lekker groot, zo’n tapijt, dus daar kunnen veel pakketjes op. Je zou er in de toekomst zelfs mensen mee kunnen vervoeren ‒ niks op de bus, gewoon lekker op een tapijt naar school of naar je werk! Ook in de andere ideeën hebben de meisjes hun creativiteit laten zien. Geweldig hoe ze allerlei technologieën combineren – van slimme sensoren om pakketjes op de juiste plek te bezorgen tot zonnepanelen die voor de automatische verlichting van zebrapaden zorgen.

Na wat ik heb gezien en gehoord ben ik ervan overtuigd dat dit soort initiatieven werken. Samen met oudere meisjes brainstormen hoe je echte problemen van echte steden aanpakt: het is een ontzettend leuke manier om te ontdekken dat technologie meer is dan alleen programmeren. Ik kan zelf niet wachten tot de volgende challenge en gevleugelde ideeën. Go girls!

Michiel van Zeggeren, strategisch accountmanager onderwijs, Eurofiber

Related Posts
Winnaars van de Smartcity Challenge for girls in Groningen