Mooie voorbeeldvrouwen

Home / Blogs / Mooie voorbeeldvrouwen

Technologie is de toekomst: het is overal, wat voor vak of studie je ook kiest, en het biedt een oplossing voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Als de meisjes één ding ontdekken tijdens de Smart City Challenges for Girls, dan is het dat. En wat is er nu leuker dan dit inzicht meteen in de praktijk brengen in je eigen stad?

Het lokale karakter is een van de dingen die de challenges zo leuk maakt en daarom ben ik ontzettend blij dat vijf gemeenten willen meewerken aan dit initiatief. Groningen durfde het aan de spits af te bijten en deed dit met veel inzet (waarvoor dank aan alle betrokken ambtenaren en wethouder Joost van Keulen!). Wat duidelijk bleek tijdens deze eerste challenge is dat de meisjes niet alleen zagen hoe ze met technologie het leven in hun stad kunnen verbeteren, maar zich ook realiseerden dat ze daarbij met veel verschillende groepen en belangen te maken hebben. Als je het vrachtverkeer uit de binnenstad wilt weren om die veiliger te maken voor kinderen, dan moet je bijvoorbeeld ook nadenken over de gevolgen voor de bevoorrading van winkels of ziekenhuizen. Dat maakt de uitdaging breder en dus des te interessanter.

De meisjes van het team dit ik in Groningen begeleidde, hadden een ondergrondse magneetzweeftrein voor pakketbezorging bedacht. Ze gingen meteen met veel enthousiasme allerlei filmpjes over het onderwerp opzoeken op YouTube en bestudeerden een maquette van de stad in het bezoekerscentrum van het gemeentehuis om te bepalen welke straten eerst een tunnel zouden moeten krijgen. Het viel me bovendien op met hoeveel gemak ze een presentatie voor hun pitch in elkaar knutselden met Prezi, een presentatieprogramma dat ze op school leren gebruiken. Vóór de challenge dacht ik dat het misschien lastig zou zijn voor de meisjes om in groep tot een oplossing te komen, maar het tegendeel bleek waar. Eén team had zelfs alle taken heel professioneel verdeeld onder sub-groepjes. Ook de samenwerking met de oudere meisjes van het middelbaar en hoger onderwijs werkte prima. Ze zijn mooie rolmodellen en dat geldt ook voor de vrouwelijke juryleden. Uit onderzoek blijkt telkens weer hoe belangrijk goede voorbeeldvrouwen zijn!

Alles bij elkaar ben ik ervan overtuigd dat de challenges een goede investering in de toekomst van de meisjes zijn. Ik ben Eurofiber dan ook heel dankbaar dat ze de Smart City Challenges for Girls financieel en praktisch mogelijk maken. Deze lokale challenges laten zien hoe de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs de handen op een effectieve manier in elkaar kunnen slaan om meisjes bij technologie te betrekken, en dat is precies wat we bij VHTO willen bereiken!

Cocky Booij, directeur VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Related Posts