Laat meisjes proeven van technologie!

Home / Blogs / Laat meisjes proeven van technologie!

Techniek is een hartstikke mooi vak én geschikt voor meisjes: ik vond het ontzettend leuk dat ik dat mocht laten zien tijdens de Smart City Challenge for Girls in Utrecht. Neem de geavanceerde technologie waar ik me bij Eurofiber mee bezighoud: glasvezel. Het laat een heel andere, minder ‘ruwe’ kant van techniek zien dan vroeger vooral naar voren kwam. De hightech van vandaag vraagt veel oog voor detail en nauwkeurigheid en zal juist meisjes misschien meer aanspreken.

Tijdens de challenge heb ik in ieder geval veel enthousiasme gezien. De studentes van de Hogeschool van Utrecht en de Universiteit Utrecht, die de teams met jongere meisjes begeleidden, vinden techniek echt leuk – dat viel me direct op. Ook de meisjes van de basisschool vonden het interessant om te horen wat je allemaal met technologie kunt. Ze zijn meer bezig met computers en digitalisering dan een aantal jaren geleden, heb ik het idee, en dat is een goede ontwikkeling.

De uitdaging was een oplossing te vinden voor het parkeren van fietsen in de Utrechtse binnenstad. Utrecht is momenteel naast het centraal station de grootste stalling ter wereld aan het bouwen, met plaats voor 12.500 fietsen. Het is een echte fietsstad en daar ook trots op, maar de grote hoeveelheid fietsen vormt een probleem. De meiden doken er meteen in: allemaal op hun eigen manier.

Het grappige is dat al hun  oplossingen dezelfde kant uitgaan: mensen via slimme apps praktische informatie bieden over fietsenstallingen, beschikbare plaatsen of hun fiets. Ze combineerden de apps ook met andere technologieën. Zo had een team robots bedacht om fietsen weg te zetten – een erg leuk idee. Samen met mijn collega Jan Bonke bemande ik de desk waar de meisjes hun oplossing op technologische haalbaarheid konden toetsen: daarmee zat het meestal wel goed.

Wat me het meest opviel tijdens de challenge, was de enorme spanning bij de prijsuitreiking. Alle meisjes wilden zo graag winnen! Ook bij hun ouders in de zaal merkte je het. De winnaars waren dan ook ontzettend blij en trots: zij hadden een oplossing bedacht met een app en een chip waarmee je niet alleen je fiets makkelijk parkeert, maar ook terugvindt als die bijvoorbeeld is gestolen. Via de app kan de gemeente ook eenvoudig zien wanneer een fiets te lang blijft staan en die weghalen en recyclen: daarmee wordt in één moeite door het probleem van zwerffietsen aangepakt.

Mijn conclusie? Ik denk dat de Smart City Challenges for Girls een goed initiatief is: je moet meisjes in aanraking brengen met technologie, ze ervan laten proeven. En daar heb ik heel graag aan meegewerkt!

John Tersteeg, problem manager, Eurofiber

 

 

Related Posts