Kies je eigen slimme veilige fietspad

Home / Persbericht / Kies je eigen slimme veilige fietspad

Utrecht, 16 januari 2017 – Tijdens de laatste in de reeks van vijf Smart City Challenge dagen door het hele land is de ontwikkeling van een slim fietspad als winnaar uit de bus gekomen. Juryvoorzitter Jan Brink, wethouder van de gemeente Zwolle, reikte de prijs uit aan de tien meisjes van het winnende team. Met deze vijfde Challenge is dit door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en Eurofiber georganiseerde project van 2016 afgesloten. Meer dan 250 meisjes in vijf steden hebben digitale technologie-oplossingen aangedragen voor slimme, duurzame veilige steden.

Het winnende team in Zwolle presenteerde het concept van een fietspad dat via een app op basis van eigen keuze van de fietser door middel van projectie verandert in de kleuren van bijvoorbeeld een onderwaterwereld of een zonovergoten omgeving. De kleuren en verlichting van het fietspad worden niet alleen afgestemd op de wensen van de fietser maar ook zo dat het nog veiliger en leuker wordt om op die plek te fietsen. Als fietsers zelf geen keuze maken, kiest de gemeente voor een standaard sfeer die voortdurend wordt aangepast waardoor het voor fietsers steeds weer een aangename verrassingsroute wordt.

“Zwolle is een stad waar klimaat en veiligheid hoog op de agenda staan. Daarom willen we het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor onze bewoners en toeristen om voor de fiets te kiezen. Dit winnende idee voorziet in die behoefte. Ik vind het geweldig om te zien hoe meiden uit onze gemeente zo inventief meedenken met onze Zwolse speerpunten,” vertelt Jan Brink, Wethouder van gemeente Zwolle.

Yvonne Leenders, Directeur People & Organisation van Eurofiber: “Het is fantastisch om te ervaren hoe meisjes van deze tijd in een korte tijd met geweldig slimme inzichten komen hoe digitale oplossingen kunnen bijdragen aan meer plezier, veiligheid en duurzaamheid van de stad.”

Aan de Smart City Challenge for Girls in Zwolle namen meer dan vijftig meisjes deel van basisscholen De Sprankel, De Duyencamp en De Vlieger. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van studentes van Hogeschool Windesheim en Thorbecke Scholengemeenschap. Dit evenement vond plaats op het Stadhuis van de gemeente Zwolle.

Wethouder Jan Brink, Yvonne Leenders van Eurofiber en Gert Wagenvoort, Opleidingsmanager ICT Deltion College, maakten deel uit van de jury.

Related Posts