De Kick-off Dag

Volop inspiratie op de kick-off

Op 26 oktober was de kick-off voor de Smart City Challenges for Girls bij Eurofiber in Maarssen. Daar werden vijf ‘city teams’ geformeerd met meisjes uit het voortgezet en hoger onderwijs en Eurofiber-adviseurs. Hun opdracht: bedenk een challenge voor de basisschoolmeisjes in ‘jouw’ stad. Tijdens de kick-off maakten de meisjes nader kennis met Eurofiber, hielden de teams een brainstorm over mogelijke challenges en werden de eerste ideeën gedeeld. Ter inspiratie presenteerden verschillende organisaties innovatieve oplossingen die nu al helpen om steden slimmer te maken.

the-things-network

The Things Network:

informatie uitwisselen tussen bushokjes, prullenbakken en lantaarnpalen via een slim draadloos netwerk.

Het ‘Internet of Things’ (IoT) kan een vliegende start maken door het gebruik van LoRaWAN. LoRaWAN is een specificatie voor een telecomnetwerk en geschikt voor langeafstandscommunicatie met weinig vermogen. Zo is het mogelijk om data uit te wisselen tussen verschillende objecten, zoals bushokjes, prullenbakken en lantaarnpalen.

stichting-gerrit

Stichting Gerrit:

hoe verschillende behandelaars snel en veilig patiëntinformatie uitwisselen.

Zorgverleners willen de juiste patiëntinformatie direct beschikbaar hebben, ook als die zich in een IT-systeem in een ander ziekenhuis bevindt of alleen bij de huisarts bekend is. Een regionale IT-infrastructuur in Noord-Nederland helpt zorgverleners patiëntinformatie snel uit te wisselen, met bescherming van de privacy van de patiënt. Dat is bijvoorbeeld handig als een patiënt met een acute beroerte bij de spoedeisende hulp van een klein ziekenhuis binnenkomt, maar voor behandeling naar een universitair ziekenhuis moet. Bij patiënten met kanker die in een ander ziekenhuis radiotherapie krijgen. Of bij de overplaatsing van patiënten die voor een behandeling op een wachtlijst staan en in een ander ziekenhuis meteen kunnen worden geholpen.

permanent-future-lab

Permanent Future Lab:

iedereen kan gebruikmaken van nieuwe technologieën via de deeleconomie.

Nieuwe technologieën zoals Internet of Things, robots, 3D-printers en kunstmatige intelligentie veranderen ons leven drastisch. Van een smartphone als hulpmiddel naar robotstofzuigers die ons werk overnemen. Permanent Future Lab is een beweging die innovatieve technologie via de deeleconomie voor iedereen toegankelijk maakt en zo helpt gezamenlijk een slimme stad te bereiken.

lomboxnet

Eurofiber en LomboXnet:

een volledig duurzaam, zelfvoorzienend energiesysteem waarbij huizen met zonnepanelen stroom opwekken en opslaan in de batterijen van elektrische auto’s.

In Lombok bouwt Berg samen met partijen als de gemeente, provincie, Stedin, Renault, Nissan en GE aan een volledig duurzaam, zelfvoorzienend energiesysteem. Hierbij wekken huizen met zonnepanelen stroom op. De stroom wordt vervolgens grotendeels opgeslagen in de batterijen van elektrische auto’s. De energie in de auto’s kan weer terug worden geleverd aan de woningen, zodat er altijd energie beschikbaar is.

Op de hoogte blijven?

smartcity-bottom3