Jongens en meisjes zijn anders en dat is maar goed ook

Home / Blogs / Jongens en meisjes zijn anders en dat is maar goed ook

Volgens mij zijn meisjes op een andere manier creatief dan jongens. Dat heb ik afgelopen vrijdag gezien bij de meiden die meededen aan de Smart City Challenge for Girls in Delft. Ze moesten oplossingen bedenken om hun school duurzamer te maken met technologie: best een lastige opdracht. Mijn observatie is dat meisjes vooral vanuit het vraagstuk denken: hoe we als mensen omgaan met afval, water en stroom en hoe we dit anders kunnen doen.

Jongens denken naar mijn idee meer vanuit de oplossing: wat er precies moet gebeuren en wat we daarvoor nodig hebben. Dat zie ik bijvoorbeeld in mijn team bij Eurofiber, waar bijna alleen maar mannen in zitten. Opvallend was ook hoe vanzelfsprekend de meisjes allerlei milieuaspecten meenamen in hun benadering – duurzaamheid ‘by design’ zou ik bijna zeggen. Maar dat kan natuurlijk net zo goed een kwestie van generatie zijn en dus ook voor jongens van de basisschool gelden. Hoe het ook zit: het is in ieder geval goed nieuws voor de wereld.

Bij de challenge werden de meisjes specifiek gevraagd om technologie te gebruiken in hun oplossingen. Dat zouden ze eigenlijk van nature moeten doen, in plaats van vooral van mens en milieu uit te gaan. Ik denk dat het heel goed is om meisjes op het spoor van technologie te zetten met een programma als de Smart City Challenges for Girls. Je merkt dat ze er enorm enthousiast mee aan de slag gaan als het ze wordt aangeboden. Het leidde tot hele leuke oplossingen waar van alles inzit, van apps en scans tot 3D-printen en robotica.

Ook de manier waarop mannen en vrouwen samenwerken verschilt, vind ik. Op de challenge waren de teams niet per school samengesteld, maar gemixt. Dat maakte helemaal niets uit voor de meiden. Na een kennismakingsrondje gingen ze lekker samen aan de slag, waarbij ze slim gebruikmaakten van de verschillende talenten in de teams: de ene dacht het concept uit, de andere tekende of presenteerde de oplossing. Samen waren ze erop gericht het beste resultaat neer te zetten, zonder de competitie die je vaak bij mannen ziet. De keerzijde is dat vrouwen soms de neiging hebben om het iedereen naar de zin te willen maken of in hun creativiteit te blijven hangen – dan kan de inbreng van mannen nuttig zijn.

Dit is natuurlijk allemaal heel erg generaliserend, maar in essentie zijn jongens en meisjes toch echt anders – en dat is maar goed ook. Hun skills vullen elkaar prima aan: als je die goed combineert krijg je hele sterke teams en dat is belangrijk voor onze organisaties en voor onze samenleving. Wel een aandachtspunt is dat we meisjes meer moeten meenemen in de gedachtegang om technologie in te zetten voor het oplossen van de vraagstukken van onze tijd. Hun interesse en talenten zijn er, maar ze moeten worden aangeboord!

Cara Mascini, director marketing, product & solutions, Eurofiber

Related Posts