Het komt helemaal goed met de wereld

Home / Blogs / Het komt helemaal goed met de wereld

Toen ik jong was, waren duurzaamheid en klimaatverandering niet echt een issue. Je had wel eens van zure regen gehoord, maar daar hield het mee op. Daarom was het fantastisch om te zien hoe de meisjes op de Smart City Challenge for Girls in Delft aan de slag gingen met de uitdaging om hun school duurzaam en zelfs energieneutraal te maken. De begrippen zelf kennen ze niet, maar het mooie is dat dit ook eigenlijk niet hoeft: milieubewustzijn zit gewoon ingebakken bij hen!

Het enthousiasme en de creativiteit van de meisjes leidden tot inventieve ideeën, waarbij ze verder keken dan één oplossing voor één probleem – ze hielden automatisch rekening met verschillende duurzaamheidsaspecten. De winnende groep had bijvoorbeeld niet alleen een afvalbak bedacht om afval eenvoudig te scheiden en te recyclen, maar ook een oplossing voor het veranderen van gedrag.

Grappig vond ik ook de regenpijp met dynamo en het waterbassin van een andere groep: daarmee kun je zowel stroom opwekken, als water hergebruiken. Een goed gevonden combinatie dus, net als de oplossing van een van de teams om energie te genereren met speeltoestellen van gerecycled plastic. Hoe leuk is het om te spelen op een duurzame schommel die tegelijkertijd zorgt dat er stroom is voor het licht of het smartboard?!

Te zien dat kinderen zich al zo jong bewust zijn van de uitdagingen van de komende decennia geeft hoop voor de toekomst. Ze begrijpen ook dat technologie oplossingen biedt voor deze vraagstukken en niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Techniek is geen richting meer die je kiest, het is overal – zelfs bij de bakker op de hoek. Dat we meisjes moeten enthousiasmeren rond technologie is evident, maar als ze eenmaal los zijn komt het helemaal goed. Dat geldt ook voor onze wereld: met deze nieuwe generatie heb ik daar alle vertrouwen in!

Ivo Veerman, director direct sales, Eurofiber

Related Posts