Goed werk, smart cities!

Home / Blogs / Goed werk, smart cities!

Bij de Smart City Challenges for Girls hebben we het veel gehad over de meisjes, hun enthousiasme en de creatieve oplossingen die ze bedenken. Ik wil ook graag een groot compliment geven aan de gemeenten die meedoen! Ik was betrokken bij de organisatie van de challenges in Amsterdam en Delft en het deed mij veel plezier om de enorme betrokkenheid en inzet van deze gemeenten te zien.

Neem de gemeente Amsterdam waar een compleet team al een tijd bezig is om hun stad slimmer te maken. Ze legden de meisjes tijdens de challenge dan ook een bestaand vraagstuk voor. Ze willen echt weten waar kinderen elkaar nog meer ontmoeten naast de officiële speelplaatsen om te hinkelen, voetballen of touwtje te springen, zodat ze ook die plekken beter kunnen inrichten en veiliger kunnen maken. Ze zijn ook werkelijk benieuwd naar wat kinderen willen in speeltuinen zodat ze deze slimmer en leuker kunnen maken met technologie en ervoor kunnen zorgen dat ook in de toekomst nog buiten wordt gespeeld.

Het leuke van een challenge die zo dicht bij de meisjes staat, is dat ze er direct heel actief mee aan de gang gaan. De meisjes spelen vaak zelf nog buiten, dus weten ze precies wat zij zouden verbeteren aan speelplekken in de buurt. De challenge in Delft ging ook over een onderwerp waar de meisjes veel mee konden; ze werden uitgedaagd om hun school duurzamer te maken. De meisjes waren erg geïnteresseerd in de informatie die ze ’s morgens kregen over overtollig regenwater, afvalscheiding, het delen van materiaal en de laatste technologische ontwikkelingen. Dit zagen we ’s middags in de oplossingen terug.

Ik denk dat de Smart City Challenges behalve voor de meisjes, ook inspirerend zijn voor de gemeenten. Ze krijgen nieuwe inzichten doordat de meisjes een andere kijk hebben op hun leefomgeving en de stad. Volgens mij zijn de challenges precies daarom zo leuk en zo waardevol!

Franka Buurmeijer, projectmedewerker, VHTO

Related Posts