Zwolle – 13 januari 2017

Challenge

Hoe krijg je met slimme technologie meer mensen op de fiets in Zwolle?

Winnende oplossing

Een actief fietspad

Een fietspad dat via een app op basis van eigen keuze van de fietser door middel van projectie verandert in de kleuren van bijvoorbeeld een onderwaterwereld of een zonovergoten omgeving. De kleuren en verlichting van het fietspad worden niet alleen afgestemd op de wensen van de fietser maar ook zo dat het nog veiliger en leuker wordt om op die plek te fietsen.

Mening van de jury

Het winnende team heeft heel goed gepresenteerd waarom ze de oplossing van het actieve fietspad hebben bedacht. Je kan het fietspad aanpassen en het is dynamisch. Dit team heeft creatieve elementen toegepast en nagedacht welk gevoel je krijgt bij het gebruik van het fietspad. Hiermee wordt het fietsen gestimuleerd. De beslissende factor was het element veiligheid waarover door dit team goed is nagedacht.

Deelnemende scholen
  • Basisschool De Sprankel
  • CBS De Duyvencamp
  • KBS De Vlieger
Jury
  • Jan Brink (juryvoorzitter), Wethouder Gemeente Zwolle
  • Yvonne Leenders, Director People & Organisation, Eurofiber
  • Gert Wagenvoort, Opleidingsmanager ICT, Delton College Zwolle
De winnaars
Impressie van de challenge in Zwolle
Andere geweldige ideeën

Fiets app
Fietsgame voor op de fiets voor iedereen. Zodra je start met fietsen, begint een mannetje op je telefoon te lopen om snoepjes te eten. Je kan er punten mee verdienen waarmee je andere games kan kopen. Telefoon zit veilig in een houder. De camera detecteerd tegenliggers. Zonder wifi en gratis.

Smart Bike z.o (Zwolle.nul)
Een slimme fiets die is uitgerust met een automatische sneeuwschuiver en paraplu maar ook verschillende apps zoals een verkeersapp, een weer app die het weer voorspelt, en een bellapp met spraakherkenning. De fiets is duurzaam vanwege de sensoren in de wielen waarmee energie opgewekt wordt voor het opladen van je telefoon of de elektrische fiets (handig voor senioren). Wanneer je valt, vraagt de fiets hoe het met je gaat, neemt contact op met de eindbestemming en met stoplichten zodat je voorrang krijgt en belt een ambulance wanneer nodig.

Music light fietspad

Een fietspad die het fietsen nog leuker maakt. Vanaf 10 kilo detecteren sensoren in het fietspad dat er iemand overheen fietst. ‘s Nachts is muziek te horen en overdag is er kleurige verlichting. Wanneer je erover heen fiets wordt je begeleidt door een lichtje. Dit maakt het fietspad extra veilig. Het is tevens duurzaam; gebruik van het fietspad wekt stroom op.

Navi app
De navi app op je telefoon zit in een houder op je stuur en sluit je aan op je fiets. Het helpt je veilig navigeren in iedere gewenste taal.  De app zorgt er bovendien voor dat stoplichten sneller op groen gaan en langer op groen blijven als het regent. Automatische knipperlichten als je de bocht omgaat maken het veilig.

Blogs van de Zwolle Challenge