Utrecht - 15 december 2017

Challenge

Ontwerp het huis van de toekomst, waarbij je gebruik maakt van slimme technologie en de materialen die al aanwezig zijn in het gebouw.

Winnende oplossing

Water smart home
Een huis met een schuin/plat dak, inclusief composthoop op het dak. Een waterrad aan de zijkant van het huis voor energie. In de kelder waterzuivering om regenwater om te zetten in schoon (drink)water. Om het huis veiliger te maken stelt dit groepje voor om sleutels te vervangen door toegang met een vingerafdruk.

Mening van de jury

Het winnende team heeft een heel complete oplossing bedacht die goed is voor het hele huis. Ze hebben nagedacht over veiligheid én over het besparen van energie.

Deelnemende scholen
  • Basisschool Op Dreef
  • KSU St. Dominicusschool
  • Jenaplanschool De Brug
  • KSU De Pijlstaart
Jury
  • Cara Mascini (juryvoorzitter), Director Marketing, Product & Solutions Eurofiber
  • Ingeborg Bekker, Adviseur Economie en Werkgelegenheid Gemeente Utrecht
  • Isadora Huber, Beleidsadviseur PO-Raad
  • Inge Schwartz, Programmamanager vmbo-mbo Techcampus ROC Midden Nederland
Impressie van de challenge in Utrecht
Andere geweldige ideeën

Rapp/Reactbot
Een combinatie van een robot met een app. De robot kan afval recyclen, hij kan het ook zelf ophalen maar je kunt het er ook in gooien. Met de app kunnen mensen opzoeken hoe ze een item moeten recyclen en kunnen ze ook nieuwe spullen bestellen.

Grofbot
Afval, robot, water. Er is afval, zwerfafval en dat zorgt voor een grote plastic soep in onze oceanen. Dit plastic afval kan beter gerecycled worden voordat het in de natuur belandt, en vervolgens verkocht worden via recycle.nl. De Grofbot kan helpen bij het recyclen, daarnaast is deze robot ook bewaker en kan hij bakken en koken.
Ook had dit team nog iets bedacht voor het huis: dit kan regenwater opzuigen/-vangen via een brede pijp en dit water gebruiken voor energie. Auto’s krijgen ook zo’n pijp op het dak, die het water omzet in waterstof waar de auto gebruik van maakt om te rijden.

Team Geel
Om ruimte te besparen in huis heeft dit team bedacht om per zeven huishoudens een deelkeuken aan te leggen. Elk huishouden mag hier een dag per week gebruik van maken. De andere dagen van de week kunnen de gezinnen via een bezorgrobot eten bestellen en laten bezorgen met een drone. Dit levert ruimte op en het is gezonder om geen fornuis in huis te hebben. Ook heeft dit team gedacht aan het lokaal kweken van groente en fruit door een appelboom voor het huis langs naar het dak te laten groeien. Op het dak is een moestuin voor groente aanwezig.

Team Oranje
Dit team heeft bedacht om muren van kurk in huis aan te laten brengen, omdat dit beter isoleert. De kurken komen van oude wijnflessen of kurkbomen. Ook hebben ze een robot bedacht die afval kan recyclen en een wc met verschillende buizen zodat ook regenwater kan worden gebruikt om deze door te spoelen.