's-Hertogenbosch – 28 september 2018

Challenge

s-Hertogenbosch is bekend om haar mooie oude binnenstad met gezellige winkelstraatjes en de Sint Jan. Maar ‘s-Hertogenbosch heeft ook een andere kant. Achter het station is een moderne wijk ontstaan met kantoren, scholen en mooie appartementen. Dit heet de Spoorzone. We willen dat dit gebied in de komende jaren bij het hart van de stad gaat horen. Het vraagstuk is daarom:

Hoe kunnen we het oude met het nieuwe centrum verbinden, zodat bezoekers ook eens aan de andere kant van het spoor gaan kijken en het daar net zo gaat bruisen als in de oude binnenstad?

Maak in jullie oplossing gebruik van (digitale) technologie.

Winnende oplossing

Bosschenbollenbos
Natuur is belangrijk in de stad en daarom bedachten de meisjes een heus ‘Bosschenbollenbos’ in het nieuwe gedeelte achter het station. Hier kan je lekker wandelen, maar vind je natuurlijk ook kraampjes met Bossche bollen en andere typische Bossche producten. Via een speurtocht die je kan doen met een app op je telefoon, genaamd de SPAPP (Speurtocht-App) wordt je van het historische, oude centrum van Den Bosch via verschillende informatieve en leuke opdrachten naar het Bosschenbollenbos in de Spoorzone geleid. Onderweg worden mooie bomen en planten extra uitgelicht met ledverlichting.

Je gaat het spoor over via de bestaande fietsbrug die zal worden uitgebreid. Er komt een overdekt voetpad en een lopende band voor iedereen die slecht ter been is. Langs de gehele brug komt een digitale wand waarop foto’s worden geprojecteerd van mooie dingen die mensen tijdens de SPAPP zijn tegengekomen en hebben geupload in de app. Op deze manier lopen oud en nieuw letterlijk in elkaar over.

Winnende groepje

Groepje Blauw

Deelnemende scholen
 • KC Sterrenbosch
 • ‘t Wikveld
 • De Vlindertuin
Jury
 • Bart Oskam, Chief Technology Officer van Eurofiber Group (juryvoorzitter)
 • Jack Mikkers, Burgemeester van ‘s-Hertogenbosch
 • Marieke Boom Versteeg, Omgevingscoördinator Heijmans Infra Proces- en Omgevingsmanagement
 • Ronald Meijerink, Afdelingsdirecteur ICT-Academie Koning Willem I College
De winnaars
Impressie van de challenge in 's-Hertogenbosch
Vlog
Andere geweldige ideeën

Light in the Day
We hebben verlichte routes door de stad heen voor fietsers en voetgangers. Verschillende kleuren geven de verschillende routes aan. Er zijn standaard routes en een routeplanner. Er zijn verschillende opties bijvoorbeeld routes voor toeristen, kinderen, jeugd en volwassenen. Op verschillende plekken staan palen waarmee je je eigen route kan kiezen. De app heeft zelfs audio-tours in alle talen! De voordelen:

 • Door de stad heen staan reclameborden die tips geven over (nieuwe) routes of bij evenementen
 • De gemeente kan altijd nieuwe routes toevoegen (want het is digitaal)
 • Toeristen weten beter waar ze naar toe moeten
 • De spoorzone en het centrum worden technologisch verbonden
 • Fietsen en wandelen wordt vaker gedaan

Een smart brug
Om het nieuwe met een oude gedeelte te verbinden had dit groepje een brug ontwikkeld over het spoor en water van de oude naar de nieuwe kant.
Aan de kant van het historische centrum is deze brug oud(erwets). Er staan beeldjes van Jeroen Bosch en er worden Bossche bollen verkocht.
Aan de andere kant is deze brug juist gloed nieuw vol met smart-technology. De brug verandert van kleur als je er overheen loopt, er is muziek en er is een glijbaan waar je mobiel wordt opgeladen als er af glijdt.

De slimme tunnel
Een slimme tunnel onder het spoor. De wanden van de tunnel bestaan uit LED-beeldschermen zo is in de hele tunnel informatie te verkrijgen. Over welke films en in de nieuwe bioscoop in de Spoorzone draaien tot de dienstregeling van de trein. Een extra feature zijn de karretjes. In de tunnel zijn karretjes met tablets waarmee je kan rijden, en ondertussen de muur kan bedienen. Ook is er een app! In deze app kan je de karretjes reserveren. De gemeente verdiend ook nog geld omdat bedrijven in de buurt zeker willen adverteren op de LED-muur!

Vlog