Rijswijk – 22 maart 2019

Challenge

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Rijswijk zich thuis voelt en mee kan doen?

Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die alleen thuis zitten, mensen die nieuw in Rijswijk zijn komen wonen of mensen die niet weten hoe een computer werkt en daardoor informatie missen. Bedenk een slimme oplossing waarbij je digitale technologie gebruikt.

Winnende oplossing

Amy, Lars & Noah
‘Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich in Rijswijk thuis voelt?’  vroeg de gemeente Rijswijk zich af. De meisjes van groepje geel dachten meteen aan kinderen en dan in het bijzonder aan kinderen van gescheiden ouders. Soms voelen deze kinderen zich eenzaam en verdrietig en zouden hier graag met iemand over willen praten. Amy/Lars/Noah is een robotvriend(in) die altijd voor je klaar staat. De robot geeft advies, helpt je als je als verdrietig bent en vrolijkt je op wanneer je dat nodig hebt. Kinderen voelen zich hierdoor minder alleen en gelukkiger. De oplossing om kinderen zich  thuis te laten voelen in Rijswijk!

Winnende groepje

Groepje Geel

Deelnemende scholen
 • De Mariaschool
 • De Petrusschool
 • Basisschool de Akker
 • CBS Melodie
Jury
 • Michel Bezuijen, burgemeester van Rijswijk(juryvoorzitter)
 • Paul Naastepad, managing director Eurofiber Nederland
 • Ilonka Nagy, programmamanager Smart City Rijswijk
 • Gea de Jong, beleidsmedewerker sociaal domein Gemeente Rijswijk
De winnaars
Impressie van de challenge in Rijswijk

foto’s: Wim Mecksenaar

Andere geweldige ideeën

SMC CAMERA=SEE MY CHILD CAMERA
Kinderen vinden het belangrijk om vrijheid van hun ouders te krijgen, bijvoorbeeld door af en toe zelf thuis te mogen blijven. Voor kinderen met een beperking is het lastig om alleen thuis te kunnen blijven, omdat er wat mis kan gaan houden hun ouders graag een oogje in het zeil. Daarom hebben we een app bedacht waarmee er door behulp van camera’s de ouders hun kinderen alleen thuis kunnen laten ondanks hun beperking. Mocht er iets misgaan, dan krijgen de ouders een melding op hun telefoon. Daarbij wordt er ook een speciale knuffel geleverd die ook een camera en microfoon heeft, waardoor de ouders ook op die manier hun kinderen in de gaten kunnen houden.

App for the Elderly
Omdat oude mensen af en toe eenzaam is er nu App fort he Elderly. Een app met veel verschillende functies. Allereerst kan de gebruiker zijn/haar eigen taal kiezen, zodat iedereen de app begrijpt. Ook wordt er duidelijke uitleg gegeven hoe de app werkt. De app heeft 3 belangrijke functies:

 • Het dichtstbijzijnde openbaar vervoer vinden,  zodat ouderen naar de stad kunnen;
 • Een agenda, zodat ze niks meer vergeten;
 • En je ziet welke oude mensen in contact willen komen zodat je nieuwe vrienden kunt maken via de app. Je kunt met deze mensen dan eerst virtueel (met VR-bril) een kopje koffie drinken en daarna misschien wel echt afspreken! Komen die OV- en agenda-functie ook weer handig van pas!

Teddy & Oldtab
De Oldtab is een tablet speciaal ontworpen voor ouderen met grote knoppen en een heldere structuur. Zo kunnen we in Rijswijk ouderen die eenzaam zijn of een beperking hebben ondersteunen met digitale technologie. Via de app kunnen ouderen bijvoorbeeld gemakkelijk een taxi bestellen of in contact blijven met andere mensen. Als de ouderen dat willen kan de tablet in combinatie met Teddy gebruikt worden. Teddy is een robotknuffel die ouderen gezelschap biedt als ze dit nodig hebben.