Delft – 9 december 2016

Challenge

Maak je school duurzaam en energieneutraal

Winnende oplossing

Prullenbak van de toekomst

Slimme prullenbak met bakken voor plastic, papier, glas en groente/fruit waarmee je eenvoudig afval scheidt: je afval wordt gescand en de juiste bak licht op. Die bak is duidelijk herkenbaar aan zijn logo: een blauw flesje, een prop papier, een glas en een half opgegeten appel. Op een app kun je een spelletje spelen dat je op een leuke manier leert om afval te scheiden.

Mening van de jury

Complete oplossing met scan en app waarbij niet alleen aan techniek is gedacht, maar ook aan het veranderen van gedrag: de prullenbak laat zien hoe je afval moet scheiden en de app leert je dat spelenderwijs te doen.

Deelnemende scholen
  • Basisschool De Oostpoort
  • Basisschool Freinetschool Delft
  • Basisschool De Schatkaart
  • Basisschool Gabriëlschool
  • Technische Universiteit Delft
Jury
  • Cara Mascini (juryvoorzitter), Director Marketing, Product & Solutions, Eurofiber
  • Debby Polat, Wetenschappelijk Medewerker, 3M
  • Ena Voûte, Decaan Faculteit Industrieel Ontwerp, TU Delft
  • Renee Prins, Stafmedewerker, Haagse Hogeschool, en Regiocoordinator, Jet-Net
  • Monique Martens, Adviseur, gemeente Delft
De winnaars
Impressie van de challenge in Delft
Andere geweldige ideeën

Sporten voor energie

Goed voor het milieu en je gezondheid: energie opwekken door te bewegen. Bijvoorbeeld door op een vloer met sensoren te lopen, te ‘fietsen’op trappers onder je bureau of gewoon door lekker buiten oo de trampoline te springen, te schommelen of touwtje te springen. Ook leuk is ‘danserkenen’. Heb je een antwoord goed, dan mag je dansen om energie op te wekken.

De regenbuis
Met regenwater kun je veel nuttige dingen doen. Denk aan stroom opwekken, de planten water geven en de wc’s doortrekken. Dat kan via een regenpijpsysteem met een dynamo, een waterton en een buizenstelsel onder de grond. De smalle buizen zorgen voor meer druk en dus voor meer stroom. Met het systeem verbruik je minder water en maak je de school duurzamer: dat is ook aantrekkelijk voor ouders.

Energie voor energie: voetbal
Voetballen is gezond en als je er dan ook nog eens energie mee opwekt! Daarvoor zorgt een voetbalveld met sensoren in de grond. Het is helemaal gemaakt van gerecycled materiaal, tot en met de doelen en de bal. Het enige wat je moet doen, is rennen – de energie die dit oplevert wordt omgezet in elektriciteit voor het licht, de verwarming en het smartboard.

Het rode bakkie
Een handige prullenbak die zelf automatisch het afval sorteert: robothandjes en sensoren maken dat het in de goede buis onder de grond terechtkomt. Er zijn ook sensoren die kijken of het niet te vol wordt: dan gaat er een sms’je naar de juf of meester. En als je iets weggooit, krijg je als beloning een leuk muziekje. Al het afval wordt gerecycled.

Blogs van de Delft Challenge