Amsterdam – 2 december 2016

Challenge

Maak speelplekken vindbaar en leuker ‒ nu en straks

Winnende oplossing

Play Smart app

Een app waarmee je speeltuinen kunt opzoeken, toevoegen en beoordelen, maar ook spelletjes kunt spelen ‒ zo verdien je virtuele muntjes om spelletjes in een game tower in de speeltuin te spelen. Videoprojectie biedt verschillende game-achtergronden, smart toys in de zandbak zijn uitgerust met sensoren om diefstal te voorkomen, en een lopende band en zonnepanelen wekken energie op.

Mening van de jury

Eén app die voor alles een oplossing biedt: de app verplaatst online games naar de echte wereld en brengt de locaties van speeltuinen met beoordelingen in kaart. Er is goed naar de opdracht geluisterd.

Deelnemende scholen
  • Basisschool De Odyssee
  • Basisschool Steigereiland
  • Basisschool De Zuiderzee
  • Jenaplanschool De Biënkorf
  • Hogeschool van Amsterdam
  • Universiteit van Amsterdam
  • Vrije Universiteit
Jury
  • Anouk Noordervliet (juryvoorzitter), Director Customer Experience & Product Owner CRM, Eurofiber
  • Femke Haccou, Urban Innovation Officer, gemeente Amsterdam
  • Maaike Osieck, Communicatiemanager, Amsterdam Smart City
De winnaars
Impressie van de challenge in Amsterdam
Andere geweldige ideeën

App met waterspeeltuin

App waar je speeltuinen met hun foto op zet. In de speeltuinen is een knop om water op te vangen als het regent – zo krijg je een waterspeeltuin en in de zomer een zwembad. Een sensor zorgt dat je pas op de knop kunt drukken als er geen water meer is.

Duurzame en veilige kooi
Drones kijken waar kinderen spelen. In de speeltuinen zijn robots die op je passen en met je spelen. Schommels en kabelbanen wekken energie op en een inchecksysteem met armbandjes zorgt dat ouders weten waar hun kinderen zijn. De speeltuinen staan veilig in een kooi.

Playground App

Met de app kun je informatie vinden over speeltuinen, maar ook vrienden uitnodigen om er te komen spelen. In de speeltuinen kun je een parcours doen en via de app en je vingerafdruk bijhouden hoe goed je het hebt gedaan. Het is er veilig en duurzaam: je wekt bijvoorbeeld energie op met een watertrampoline, bij een noodstop wordt automatisch 112 gewaarschuwd.

Smart Tuin
De speeltuinen zijn voor jongens en meisjes van alle leeftijden. Ze hebben een vloer met iPad-tegels die reageren op bewegingssensoren. Via een smart app en een paal met een iPad speel je spelletjes die allemaal met beweging te maken hebben. Zonnepanelen zorgen voor energie. Er is een app om speelplaatsen te zoeken, die wijst je ook de weg.

Blogs van de Amsterdam Challenge